Protestele apar când e prea târziu

1 minute de citit

După alegerile din Ungaria, câștigate fără drept de apel de Orban, ungurii au început să iasă în stradă. Câteva mii de oameni și-au manifestat nemulțumirea față de practicile guvernului, în special față de îngenuncherea presei. Aceleași lucru împotriva căruia au protestat și românii, polonezii, slovacii, turcii și alți cetățeni care-și dau seama de drumul greșit pe care conducători tembeli își împing țările. Nemulțumiri valide, dar exprimate prin proteste de prea mică amploare pentru a însemna ceva cu adevărat.

Problema de bază rămâne aceeași: ancorat în propria-i ignoranță, cetățeanul tânăr din ziua de azi refuză să întrețină o minimă legătură cu generațiile de dinaintea lui. Tratează superficial problemele bunicilor, părinților, rudelor de la țară sau ale altor categorii de oameni de care preferă să nu audă. Diverse moduri de entertainment digital îl obosesc îndeajuns încât confortul necesar să fie atins foarte ușor. Nu mai e nevoie de socializare reală sau dezbateri despre funcționarea societății când poți arunca niște like-uri ici și colo sau glumi în niște comentarii scurte. Nu are nimeni timp să asculte când toată lumea vrea cât mai multă atenție îndreptată spre propria persoană.

Platformele de socializare digitală au crescut fulminant în detrimentul implicării reale. Cetățeanul tânăr se închide în bula lui în care se simte confortabil și ferit de orice derapaj din jurul său. Ce mă interesează pe mine politica, ce mă interesează cum funcționează administrația sau că justiția e sufocată? Eu îmi iau gadget-uri când intră salariul și mă uit pe Netflix la seriale la modă. Restul poate să se ducă dracului, nu e treaba mea. Să voteze babele și moșii.

Babele și moșii îți votează viitorul presupunând că îți dorești același lucru ca și ei. S-ar putea să fie prea târziu când o să-ți dai seama că nu prea e ok să fii reprezentat astfel. O să ieși la proteste și o să constați cu stupoare că tot ce faci e o lamentare inutilă. Ai lăsat babele și moșii să voteze în locul tău, iar asta semi-legitimează o grămadă de abuzuri de toate categoriile din care de suferit ai tu, părinții tăi și copiii tăi când o să-i ai.

Felicitări, cetățean tânăr, ți-ai tăiat creanga de sub propriile picioare.

Publicat la data: