Succesul colectiv

2 minute de citit

Pe la final de septembrie o să fac un mic tur solitar cu mașina. M-am pus pe căutat locuri de văzut și făcut, apoi locuri de cazare pentru câteva nopți. Pentru una din pensiuni am văzut o evaluare scrisă de cetățean neamț care zicea în felul următor:

> Liked: the nature around was really amazing, very unusual to find in Europe. The rooms and bathroom were very clean, the dinner at the restaurant was also tasty. For somebody who is looking to relax and experience silence this is the right place. We had a nice view to an extremely beautiful and clean lake > > Disliked: we did try to walk to the lake. Because of many dogs who are walking around and did come close to us and did follow us we have been afraid. I love dogs, but so many walking around I was scared. We took the car for the few minutes drive
Recapitulare: omului i-a plăcut foarte mult locul în care se afla și experiența pe care a avut-o la respectiva pensiune, dar lucrurile înconjurătoare l-au făcut să dea o notă mai mică experienței sale, 7 din 10. Faptul că erau mulți câini în zonă, un impediment major pentru a ajunge la un lac fain de lângă locație, l-a speriat și l-a făcut să se folosească de mașină, scăzând pentru asta nota pensiunii. Sunt o grămadă de lucruri de învățat de aici. Cel mai important e că oricât de fain ai pregăti un loc pentru turiști, contează enorm zona înconjurătoare. Infrastructura, vecinii, curățenia, ospitalitatea oamenilor locului, eventualul contact cu autoritățile. „Lasă că eu îmi văd de treabă, nu mă interesează ce e în jur” – este o perspectivă deloc constructivă care îl poate afecta la modul cel mai direct pe cel care o etalează. Pensiunea despre care vorbim mai sus are de suferit pentru că autoritățile locale nu se ocupă de câinii vagabonzi. Este un fapt, poate proprietarii s-au implicat în rezolvarea problemei, poate nu. Cert e că am văzut de mult prea multe ori atitudinea asta de „nu mă interesează de alții”, încât nu m-ar mira ca ea să existe și aici. Nu poți ignora comunitatea în care activezi, bunăstarea ta depinde în mare măsură de bunăstarea vecinului. Curățenia ta depinde de curățenia din jurul casei tale, liniștea ta depinde de liniștea din jurul tău. Din cauza asta trebuie să ne implicăm în inițiative locale, în mișcări civice, pentru că ne ajutăm pe noi înșine. Am [mai scris](/binele-altora/) despre asta, succesul tău depinde în mare măsură de succesul celor din jurul tău. Cel mai mare succes e cel colectiv, în care întregii comunități îi merge bine, nu doar unui individ în pofida celor din jurul său. Cine are posibilități pentru că i-a mers bine în viață are și responsabilitatea de a participa la bunăstarea altora pe cât posibil. **Uite chiar acum o ocazie de implicare**: în comuna Mânzălești din județul Buzău o școală veche de peste 200 de ani are nevoie de ajutor pentru a fi restaurată și inclusă în viața localnicilor și a vizitatorilor zonei. Am scris mai pe larg în [acest articol](/scoala-manzalesti/), ideea e simplă: *donați orice fel de sumă*. Iar acolo unde puteți pune mâna pe muncă fizică – nu ezitați. Donațiile se pot face aici: [fundatiacomunitarabuzau.galantom.ro/fundraising-pages/view?id=6528](https://fundatiacomunitarabuzau.galantom.ro/fundraising-pages/view?id=6528)

Publicat la data: