Şcoala de programatori

1 minute de citit

Învăţământul este, după cum ştie toată lumea, într-un impas. Treburile evoluează cam rapid, lumea se schimbă, dar şcoala şi materialul didactic mai greu. Şcoala este prin definiţie ceva mai conservator, învăţându-ne cum să devenim oameni integri pe care societatea noastră şi a copiilor noştri se poate baza. Ceea ce nu-i un lucru rău, însă nici pe departe suficient. Tot mai multă lume se plânge de calitatea slabă a învăţământului. Lăsându-i la o parte pe acei care se plâng oricum întotdeauna, cealaltă parte are dreptate. Cartea nu mai intră la cap ca altădată datorită vremurilor care cer altceva, cer mai mult, cer mai multă realitate, mai multă “teorie palpabilă”, tangentă cu societatea înconjurătoare în continuă schimbare.

“Nişte unii” din New York fac treaba asta: un liceu de Inginerie a Aplicaţiilor Informatice, ca să fac o traducere românească, un loc de educaţie pentru oamenii care vor să se bage în tehnologiile astea ale calculatoarelor: The Academy For Software Engineering. Adică te duci la şcoală şi scrii cod, exact ceea ce va trebui să faci în viaţa de zi cu zi pentru a-ţi câştiga pâinea şi pentru a crea lucruri interesante. Asta în contextul în care e nevoie mare de programatori cât mai buni care să facă treabă cu aplicabilitate în muulte domenii (cam 100% din ele să zicem). Un lucru foarte bun, bravos!

Nu e totul încă pus la punct, oamenii caută un director, profesori buni, o strategie în ceea ce priveşte materiile, însă treaba e pe bune: se va face multă programare şi mai puţin din materiile adiacente. Până la urmă educaţia e ceea ce alegi să fii în funcţie de ce domeniu te atrage. Să fim liberi şi să alegem ce învăţăm, nu să fim obligaţi să memorăm robotic lucruri care n-or să fie folositoare.

Vedem ce-o să iasă, însă eu am impresia că ăsta e un prim pas în ceea ce o să fie schimbarea radicală a sistemelor educaţionale. Îţi spun sigur că urmaşii noştri or să facă şcoală cu totul altfel decât am făcut noi şi părinţii noştri.

Publicat la data: