Nu mai fura. Da, tu, nu mai fura

3 minute de citit

Mi se pare fascinant cât de mult ne plângem de hoția din țara asta în timp ce folosim software piratat pe calculatoare, ne uităm la filme luate de pe torenți sau mergem fără bilet cu autobuzul. Toate aceste lucruri sunt exemple de hoție pe care fiecare dintre noi o face, este aportul nostru la perpetuarea unor practici care ne țin într-un cerc vicios al furtului generalizat. În România se fură la greu și toți o facem: politicienii fură fonduri, iar cetățenii fură servicii. Ce credeți că vor face cetățenii care fură servicii când vor ajunge politicieni?

Când eram mai tânăr am piratat și eu la greu software și alt conținut pe care nu aveam dreptul să-l folosesc. Am furat. Dar la un moment dat mi-am dat seama că nu e sustenabil să nu plătesc pentru serviciile pe care le folosesc. Dacă toată lumea ar fi făcut ca mine, creatorul de software sau conținut ar fi dat faliment și pur și simplu n-ar mai fi creat nimic. N-ar mai fi angajat oameni, n-ar ma fi prezent în economie și n-ar mai plăti niciun fel de taxă. Separat de discuțiile despre logistică sau etică, folosirea unui lucru pentru care nu ai acceptul autorului înseamnă furt. Filme, muzică, aplicații, un salam de biscuiți de la Mega – trebuie să ai acceptul proprietarului, ceea ce de multe ori înseamnă să plătești pentru acel produs.

Și știți care e partea cea mai tare? Că lucrurile pe care le piratăm sunt chiar ieftine. Să luăm niște exemple. Suita Office de la Microsoft, adică Word, Excel, Powepoint – aplicații pe care le folosim la greu: costă doar 30 de lei pe lună. 30 de lei pe care-i dai ca să folosești legal o suită software. Muzică? Costă vreo 20 de lei un abonament la Tidal, un serviciu de streaming de muzică. Tot cam atât la Spotify. Filme? Vreo 40 de lei pe lună pentru Netflix. Sunt 2 cafele la Starbucks sau 2 pachete de țigări.

Situația e și mai simplă, am doar niște exemple banale, sunt multe alternative la serviciile de mai sus, multe gratuite. Nu-ți permiți un abonament de 30 de lei pe lună pentru Office? Poți folosi variante gratuite și la fel de puternice precum Google Docs. Nu găsești un film pe Netflix? Sondează internetul pentru o variantă, multe sunt disponibile pe Amazon sau în regim propriu, le poți cumpăra individual. Nu-l găsești deloc? Poate e momentul în care îți pui capul la contribuție și inventezi o modalitate corectă de a avea conținut greu accesibil. Așa evoluează lumea și devine mai bună, mai accesibilă, mai conectată – prin munca unui cetățean care muncește și găsește soluții în loc să fure .

A, Windows. E scump, am dat vreo 800 de lei parcă pe el. Dar îl folosesc zilnic pentru muncă, pentru diferite proiecte, pentru a consuma conținut de pe platformele de mai sus – merită banii. Nu poți plăti acest preț separat de calculator? Atunci ia-ți un calculator cu licență Windows inclusă. Sau folosește un sistem de operare absolut gratuit, cum e Ubuntu. Sunt multe alternative, trebuie doar să depui un pic de efort să te informezi și să înțelegi lumea din jur.

Dorin are o serie lungă despre piraterie. Recunosc că nu am citit-o complet, dar e multă informație utilă acolo. Informează-te și dă dovadă de ceea ce ceri de la politicieni: corectitudine, onestitate, respectarea legii. Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume, nu?

Publicat la data: