Gherdeal

Satele părăsite precum Gherdeal reprezintă incapacitatea noastră ca neam de mai reprezenta ceva unitar în viitor. Ne-am disipat în negurile vremii, copiii noștri încercând să-și găsească mulțumirea sub oblăduirea altor popoare și a altor meleaguri. Puțini se mai întorc cu acasă cu energie să facă ceva, așa că scuza „plec pentru o vreme și-am să mă întorc” e de cele mai multe ori fără o acoperire reală, doar o promisiune pe care o faci ca să-ți mai speli un pic conștiința.

Eu cred că vreo două-trei generații de-acum încolo va fi rău. Atât de rău încât și mai multe sate vor rămâne fără vlagă și fără putere de muncă. Legătura noastră cu istoria se va rupe și mai mult și vom pierde tot mai mult din autenticitate, orice-ar însemna ea azi. Dar apoi copiii copiilor se vor trezi și vor vrea să scormonească în ceea ce generațiile de azi și mâine vor să îngroape din frică, ignoranță și voință. Ei, copiii copiilor vor fi cei care vor încerca să reînvie ce a fost bun, ce a fost frumos, ce am avut mai de preț și s-a distrus de-a lungul timpului. Cred că vremea asta va veni, chiar dacă poate eu și cei din generația mea nu vom mai fi pe-aici ca să vedem asta.

Acum, asta seamănă a resemnare, a scuză: „e rău, va fi și mai rău, dar poate niște copii din viitor vor schimba asta”. Până una-alta cursul istoriei e în mâinile fiecăruia, însă eu cred că se simte ceva în aer: e nevoie ca totul să ardă până la cenușă înainte de a renaște din energiile unor generații viitoare. Va trebui să trecem prin asta pentru că, în mod inexplicabil și dubios, valoarea cade în gropile de nămol înainte de a fi găsită, recunoscută și pusă la loc de preț. Jertfa și sacrificiul vor exista, însă asta nu va schimba ordinea firească a lucrurilor care vine de naiba știe unde: creație, nămol, apoi valoare.

Băieții care au organizat excursia în Bulgaria la care am participat or să organizeze în curând încă o „expediție” prin Transilvania și se va trece și prin Gherdeal. Hai cu noi!

Gherdealul ca tranziție

6 gânduri despre „Gherdealul ca tranziție

  • 23 martie 2014 la 19:19
   Legătură permanentă

   Ba dimpotrivă, peste 2/3 generații va fi bine 🙂 Până atunci… ne vom zbate degeaba, probabil există o ordine superioară care zice „ntz, tre să mori ca să reînvii”, fără nicio legătură cu religia

   Răspunde
 • 23 martie 2014 la 20:08
  Legătură permanentă

  Atata timp cat salariile sunt de tot rahatul in Romanica din cauza ca noi in UE aliniem doar preturile, nu o sa fie bine nicicand. Suntem in uniune care mai bine se numeste sclavie. Macar daca mai exportam la negrii ceva ca pe timpul lui ceasca era bine. Am un amic sas care mi-a povestit de ce s-a intamplat ce s-a intamplat. Simplu pentru ca nemtii le-a dat cetatenie dupa 90 iar salariile erau mari, cat si alta mentalitate. Acest fapt mi-au spus si ungurii din Praid. Am intrebat un ungur voi de ce vreti autonomie oricum vorbiti si sunteti respectati, posturile sunt in maghiara la TV, la munca numai ungureste cat si pe strada. Mi-au spus prietene noi nu avem nimic cu voi romanii, dar daca conducatorii vostrii erau desteptii si economia era buna noi nu mai doream nimica, ca si asa am stat cu voi. In concluzie daca noi nu batem cu pumnul in masa altii nu ne ofera nimica. Lor le convine ca suntem prosti si sclavi. Dar cel mai mult le convine ca ne mancam intre noi, iar conducatorii sa traiasca ca zeii. VA FI BINE CAND NE VOM TREZI, CAND O SA AVEM CUTITUL LA OS.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *