Când eram în şcoală am fost forţat de lipsa de tehnologie să mă descurc cum pot. N-aveam prea mulţi bani să cumpăr materiale şcolare avansate care poate că ar fi scos un om mai luminat din mine, dar am trecut peste asta constructiv făcând totul de mână, gangnam old style.

EnfantMai întâi aveam o pasiune mare pentru Geografie. Învăţam de plăcere şi la toate examenele în care Geografia a fost prezentă am avut note mari. Mi se părea un domeniu vast, complex, încurcat cu atâtea râuri şi grupe muntoase. La şcoală aveam o hartă a României pe care o găseam foarte intuitivă în învăţarea Geografiei, chiar dacă unii colegi nu se puteau descurca deloc cu ea. Pentru că acasă n-aveam aşa ceva mi-am construit-o singur. O hartă pe 2 coli A3 lipite cu scoci, colorată cu culori din-alea clasice. Fiecare grupă de munţi şi dealuri, fiecare câmpie, cu râurile importante, cu înălţimi şi oraşele mai importante. Vedeam clar cum eram limitat de 2D-ul hărţii, dar tot era ceva care mă putea ajuta să învăţ acasă. Acum există Google Earth. Cred că aş fi leşinat de plăcere dacă aveam atunci Google Earth la îndemână. Îţi dai seama şi cum m-am simţit când am ajuns cu picioarele şi am dormit în localitatea aflată la cea mai mare înălţime din ţară; înainte era doar o informaţie dintr-o carte tocită. Geografia se învaţă pe teren.

Apoi îmi plăcea chimia, aşa ciontită cum am învăţat-o în gimnaziu. Mai ales tabelul periodic al elementelor. Mi se părea fascinant cum totul era îngrămădit acolo cu atâtea informaţii, toate elementele pământului. Mi se părea cea mai reuşită structură de date a timpului, până să ajung la programare. Am reconstruit tot pe 2 coli A3 tabelul periodic, exact cum arăta el în original, muncă suplimentară de multe zile, cum a fost şi cazul hărţii României. Acum există posibilitatea de  a prezenta tabelul ăsta sub atâtea şi atâtea forme. La un click distanţă totul.

Nu mai vorbesc de site-urile care oferă educaţie gratuită pe subiecte foarte interesante, inaccesibile şcolii clasice. Învăţatul a devenit atât de accesibil! Am un coleg la serviciu care a învăţat să cânte la chitară de pe Internet, asta ca să-ţi închipui unde se poate ajunge. Sunt sigur că există multe alte exemple în sensul ăsta. Eu unul am păstrat ceva din spiritul creator de instrumente de atunci scriindu-mi singur acum softurile de care am nevoie 😀 în plus tata e tâmplar, deci unele lucruri se mai explică şi aşa.

Sunt şi acum (la ora 17:18..) fascinat de modul în care tehnologia schimbă educaţia şi lumea. Către viitor!

Apusul hărţilor de hârtie
Etichetat pe:

2 gânduri despre „Apusul hărţilor de hârtie

  • 29 octombrie 2012 la 4:38
    Legătură permanentă

    Si eu am fost fascinat de aceste posibilitati autentic educative cand am capatat acces la Internet pe la 15 ani. Insa recent am citit un interview cu Sir Tim-Berners Lee, care in timp ce lucra la CERN in 1989 a participat la creearea codului de programare pt a face Internetul ulterior mai larg functional pt comunicare intre oamenii obisnuiti din toate colturile lumii, si zicea ceva de gen ca el se asteptase la o mai mare utilizare a Internetului exact in acest scop educativ si de schimburi de informatii intre oameni de la distante apreciabile si care vin din perspective poate diferite, insa in realitate ce se observa din ce in ce mai mult e ca oamenii tind sa foloseasc Internetul pt a face conversatii sau „schimb de idei” mai mult cu cei care oricum le sunt vecini sau in general cu care au aceeasi perspectiva, adica efectiv pe bisericute relativ izolate in cadrul aceleiasi perspective si asa ceva nu duce la prea multa educatie autentica, ci mai mult asa la relaxare, ins adesigur el nu si-a pierdut speranta…adevarul e ca ma gandeam ca era oarecum inevitabil sa nu se ajunga in special la „cine se aseamana se aduna” deoarece e clar ca noi prefram sa socializam in moduri confortabile pt noi insisi, deci in principal cu oameni care ne plac, care sunt de fapt oamenii care ne plac si pe noi si cu care suntem de acord, nu sa muncim ca si cum am fi la scoala atunci cand utilizam Internetul. Intreg acel interviu mi s-a parut interesant, asa ca ii dau link aicea, http://techland.time.com/2012/09/05/10-questions-for-sir-tim-berners-lee/

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *