De câteva ori am mai menţionat pe-aici despre Adobe WebUp. Este o sesiune de conferinţe mai tehnice organizate la sediul Adobe România pe teme ce ţin de web şi mobile development. La fiecare „episod” nişte speakeri, majoritatea non-Adobe, vorbesc audienţei, iar audienţa vorbeşte speakerilor 🙂 Chiar dacă-i susţinut de Adobe asta nu înseamnă că sesiunile reprezintă evenimente de publicitate şi marketing pentru companie (ştiu că unora le e greu să înţeleagă asta, mai ales dacă n-au participat). Am fost aseară la cea de-a 12-a ediţie şi m-am convins că e ceva ce merită pe deplin o investiţie de timp.

Recomand cu mare căldură această iniţiativă de a crea o comunitate de oameni pasionaţi în jurul subiectului principal, dezvoltare web. Este un lucru care chiar cred că face lumea mai bună, este ceva de calitate şi nu eveniment de pişcotari. Mihai Corlan s-a ocupat de fiecare dată de organizarea acestor sesiuni şi mi-a plăcut mult că a vrut de la bun început să strângă oameni care vin din pasiune şi dorinţă de a învăţa şi a oferi cunoştinţe şi nu oameni care vin pentru perks, bere şi pizza. Este un principiu înalt, o măsură care îşi propune să elimine pleava tipic românească şi să filtreze oameni pasionaţi. Ceea ce duce la greutatea organizării acestor sesiuni 🙂 Daca vrei ceva foarte bun şi de calitate trebuie multă muncă şi idei. Şi mai ales anduranţă în faţa vicisitudinilor. Mihai era aseară un pic descurajat de faptul că numărul de participanţi este cumva în scădere în ultimul timp. Eu cred că nu-i bai. Cred că acesta-i „începutul unei frumoase prietenii”; la început vin mulţi din curiozitate, apoi se elimină pişcotarii, pretenţioşii, cârcotaşii, leneşii (sunt mulţi) ajungându-se la un core group restrâns. După care acest grup creşte. O să crească şi cel de WebUp. Asta mi-aminteşte de un line chart deja celebru, The Startup Curve. Cam aşa o să fie şi la WebUp:

 

Paul Graham's Startup curve
Paul Graham’s Startup curve

O să încerc şi eu să ajut cum pot pentru a organiza şi populariza WebUp-ul pentru că e nevoie. Faptul că am mers aseară chiar a participat la motivaţia mea de a continua să învăţ dezvoltare web (pentru că-s mai mult om de desktop). Există acolo oameni care te pot ajuta dacă ai nevoie, care te pot îndruma şi care-ţi pot oferi diverse sugestii. Asta e o experienţă mai personală decât a te lămuri pe forumuri şi ar trebui mai încurajată la noi pentru că suntem low la astfel de iniţiative. O să fac rost de-un banner pe care-o să-l trântesc pe undeva pe-aici ca să afle şi alţii.

O să mai revin pe subiect pentru că merită şi trebuie. Felicitări lui Mihai pentru tot ce a făcut până acum! Dacă deja te interesează subiectul stai conectat pe Facebook sau Twitter. O să mai revin şi eu pe tema asta.

Adobe WebUp
Etichetat pe:    

4 gânduri despre „Adobe WebUp

 • 7 decembrie 2012 la 23:04
  Legătură permanentă

  Nicidecum, evenimetul este la un nivel atat de jos(nic) incat oamenii au inteles ca nu au de ce sa vina.
  Majoritatea prezentarilor au fost slabe, ba chiar cateva cu informatii gresite.
  In fine, asa popor, asa eveniment.

  Voi anticipa raspunsul tau, Claudiu: eu sunt rau si nu am dreptate, tu esti bun si ai dreptate.

  Răspunde
  • 7 decembrie 2012 la 23:17
   Legătură permanentă

   Tu ce aşteptări ai avut de la aceste prezentări? Să te facă
   geniu în 30 de minute sau să-ţi cultive setea de mai mult/mai bun? Eu mă includ
   în a doua categorie şi sunt foarte satisfăcut, prezentările şi-au atins scopul 🙂
   Majoritatea subiectelor abordate sunt noi, drept urmare e normal să se mai
   strecoare greşeli, erori; dar hei, de-asta exişti tu, ca să atragi atenţia, să
   le corectezi, să ajuţi la îmbunătăţirea lor, să creezi valoare, nu? Critica-i
   bună dacă eşti critic oficial sau dacă şi participi activ la „reparaţii”.
   Altfel ce facem, doar ne băgăm în seamă? Nu-i frumos.

   Răspunde
  • 9 decembrie 2012 la 13:54
   Legătură permanentă

   Domnu’ marele, evenimentul e pentru oameni mici ca noi, nu pentru măriile voastre. S-a întâmplat să fiu și eu la exact acea ediție de care vorbește Claudiu, am stat chiar în spatele lui, așa că am văzut cam tot ce a văzut și el. Pot să îți spun că evenimentul, așa josnic cum a fost el, a reușit să ridice câțiva oameni la un nivel cât de cât mai ridicat față de cum au venit. Pusese Mihai Corlan în anunțul cu ultima ediție că mai are sloturi libere. De ce nu te-ai înscris și dumneata ca să ne înalți puțin?
   Subscriu la tot ce a spus Claudiu, o inițiativă foarte bună, eu m-am simțit foarte bine la acest eveniment și voi participa și în viitor. Legat de „șpaga” pentru a participa – evenimentul se desfășoară în clădirea Adobe, cu sucurile lu’ Adobe, la baie mergi tot la Adobe, nu îți vinde nimeni nimic și pe deasupra mai și înveți ceva, toate astea fără să plătești nimic. Mai și cunoști câțiva oameni din breaslă pe deasupra. Nu e destulă șpagă asta? Eu aș veni și fără sucuri & co. Un scaun sub un acoperiș să fie și să am de la cine să învăț ceva nou.

   Răspunde
 • 8 decembrie 2012 la 12:30
  Legătură permanentă

  @9829a8954f1e6c1e52a10148c864c9ea:disqus

  Sa presupunem pentru moment ca ce spui tu este adevarat. Deci am avut un eveniment cu cadenta de HTML/JavaScript Meetup (acest tip de grupuri se reunesc cam o data pe luna) si la care au prezentat cam 33% oameni din Adobe Romania si 67% oameni din comunitate. Per total spui ca prezentarile „au fost slabe”.

  Ce concluzie trebuie sa tragem din ce spui tu?
  1. Ca nu este nevoie de un eveniment de frontend in Bucuresti
  2. Ca fie toti cei care fac frontend in Bucuresti nu stiu mare lucru sau fie cei care au cu adevarat ceva de spus nu vor sa o faca

  In final tin sa te contrazic. Din formularele de feedback a rezultat clar ca majoritatea prezentarilor au fost fie bune fie foarte bune.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *