Am profitat de ziua de Sfântul Andrei şi de cea Naţională ca să mergem oleacă pe la Plaiul Nucului, că nu mai fusesem de pe la începutul lui Octombrie. Vicisitudinile vieţii zilnice ne-au împiedicat să mergem mai des, aşa că am mers mai rar decât ne-am fi dorit.

Trebuie să mărturisesc încă de pe la început, iar şi iar, că mare lucru îi maşina asta. Să plec eu din Bucureşti la ora stabilită de mine şi să ajung acasă în maximum patru ore e ceva ce am visat toată adolescenţa şi toată pre-tinereţea 🙂 Toate drumurile cu tot felul de autobuze slinoase mi-au format o ură faţă de modalitatea aia de ajuns acasă încât mi-era groază de sărbători şi vacanţe doar pentru că trebuia să dau piept cu cutiile alea de sardine. Urâte vremuri. În plus, îmi place mersul pe jos, dar nu când sunt forţat brusc să fac asta, cum am mai păţit şi cum am mai povestit p-aici.

Dar mă iau la vorbă. Joi am plecat de-acasă cu mai multe ţinte-n gând, astfel că am ajuns la Plai odată cu apusul soarelui. Mică s-o mai făcut ziua asta, n-apuci să faci mare lucru că te-a şi luat somnul. Am ajuns, am încins un rachiu fiert şi nişte carne de la cazan în baie de untură, aşa cum din păcate, recunosc, îi place românului. Am adormit la 8 seara şi ne-am trezit după doişpe ore. Somn lung şi îndestulător, liniştit de-ţi ţiuiau urechile de-atâta linişte… nu ştiu dacă ştii senzaţia. Aproape că-ţi auzi gândurile când dormi la Plaiul Nucului, ba şi pe-ale altora dacă te concentrezi puţin.

Vineri am lălăit-o pe-afară. L-am vizitat pe tataia ăl de vreo opzeşcinci de ani şi-am stat la o vorbă-două. Partea asta e subiect de alt articol, cam greu de scris, dar ce n-ai ce-i face; bătrâneţe-n haine grele şi copchii fără minte, cam la asta s-ar rezuma treaba. O să revin pe subiect. Am mâncat şi-am băut iar, ne-am crucit de emisiunile de la televizor, ne-am uitat la poze vechi (care mi-au dat nişte idei), râserăm şi petrecurăm.

O privire de ansamblu peste Faţa Malului şi Plaiul Nucului
O privire de ansamblu peste Faţa Malului şi Plaiul Nucului
Casa lu’ tataia
Casa lu’ tataia

Am luat şi motanul cu noi, bineînţeles, care a încercat în zadar şi fără nici un succes să se împrietenească măcar un pic cu Miţa alor mei. Şi-a luat al meu motan nişte scatoalce şi directe de dreapta de nu-i mai trebuie pisică în veci (sper!).

Un motan
Un motan
Agăţat fără noroc
Agăţat fără noroc

Seara s-or lăţit pe cer o lună mare şi nişte înţepături de stele de ţi-era mai mare dragul să te benoclezi la ele, numa’ că te cam strângea cămaşa de la răcorică. Data viitoare-mi iau cojocul şi fac un timelapse.

Lună la Plaiul Nucului
Lună la Plaiul Nucului

A, da, veni vorba de timelapse. Îmi luai eu sculele ca să pozez multe fotografii ca să fac un timelapse (care-i cumva noua mea obsesie). Dimineaţa lu’ Sâmbătă a fost mirobolantă, adică vreme frumoasă şi nişte pufoşenii de nori care-ar fi ieşit foarte bine-ntr-un film repezit. Mi-am luat ghiozdanul cu cele trebuincioase şi-am luat-o cu mânecile suflecate la deal pe Ivăneţu, muntele ăsta de deasupra casei de numai 1191 de metri cu care-i dau în stânga şi-n dreapta când mai zic de Plaiul Nucului. Drum de munte nebătătorit, frunze, păsări, click-click în stânga şi-n dreapta până când ajung pe-o culme numa’ bună de tras poze pentru film. Aşez trepiedul, îl echilibrez ca să fie treaba bună, testez setările camerei, încerc diverse ca să găsesc poziţia cea mai bună şi zic gata, amu-i amu’, facem timelapse. Numai că atunci când să aşez camera îmi dau seama că amărâta aia de piesă care pupă camera cu trepiedul nu-i cu mine, ci şade de-a dreapta dulapului în Bucureşti. Dă-i şi înjură şi răcoreşte-te. După ce-am trecut de faza cu negarea, cu „NU-mi vine să cred!” am trecut la partea cu  conştientizarea situaţiei şi cu acceptarea. Aia e, n-am să pup eu timelapse azi, dar data viitoare o să-mi atârn piesa aia de gât. Nu-i ca şi cum e prima dată când o uit… mi s-a mai întâmplat într-o vară.

Vârful Ivăneţu
Vârful Ivăneţu

Asta e, am zis să-mi văd de treabă şi m-am apucat de coborât culmea Ivăneţului pozând aproape cu furie în stânga şi dreapta. Na şi ţie, na şi ţie!

O culme a Ivăneţului
O culme a Ivăneţului
Plaiul Nucului
Plaiul Nucului
Subcarpaţii Buzăului
Subcarpaţii Buzăului
Subcarpaţii Buzăului
Subcarpaţii Buzăului
Subcarpaţii Buzăului
Subcarpaţii Buzăului
Un cer furios
Un cer furios

Per total a fost frumos, bineînţeles. Mi-au venit idei, am găsit locuri bune de pozat timelapse-uri, m-am gândit la una şi la alta; a fost liniştitor. Locurile-s aşa cum le-am lăsat: virgine, tăcute, solemne, stând de veche peste Subcarpaţii Buzăului pe care-i ştiam pe de rost în clasa a 8-a. Pe de o parte mă bucur că drumurile-s proaste din două motive: unu, că Sandero al meu tot ajunge acolo, şi doi, parcă-i mai bine că oamenii nu vin cu zecile pe poienile Ivăneţului ca să strice şi să lase urme rele. Unde nu-s oameni, e natură veche de mii de ani (milioane, whatever, chiar nu contează) peste care-au trecut valuri, valuri de oameni şi civilizaţii ca şi noi.

Un moment de istorie
Un moment de istorie

Am ajuns seara acasă, am făcut bagaje, am băgat iar un somn d-ăsta lung. Duminică foarte de dimineaţă ne-am aşternut la drum liber spre Bucureşti. Cum moldovenilor le place să doarmă oleacă mai mult până să plece spre Bucureşti, am profitat şi-am ajuns în Bucureşti lejer, legal, fără grabă şi probleme în mai puţin de patru ore cu câteva pauze incluse. Aia e.

Acolo sus pe Ivăneţu mi-am zis acelaşi lucru pe care mi l-am mai zis recent, când am scris despre Ioan Stoenică: dacă la anul nu profit de munţii ţării ăsteia n-am făcut nimic şi se duce-un an degeaba. Sentimentul pe care-l am pe coclauri e comparabil cu acela pentru prima fată, aşa că îţi dai seama că-s pornit pe fapte 🙂

O bucată de cer
O bucată de cer
Prin pădure, pe cărare
Prin pădure, pe cărare

Cred că la Crăciun o să mai ajung la Plaiul Nucului. O să fie primul Crăciun în care o să ajung cu propriile forţe acasă. Fără autobuze comuniste, fără ocazii, fără oameni la care să rămâi dator. Să fie bine, să nu fie rău!

O privire de ansamblu peste Faţa Malului
O privire de ansamblu peste Faţa Malului

P.S. Mai multe fotografii în albumul de pe Facebook.

Ziua naţională… a Plaiului Nucului
Etichetat pe:

7 gânduri despre „Ziua naţională… a Plaiului Nucului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *