/ CIUCAS

Zi de Mai

Oamenii nu trebuie să se împartă în iubitori de mare și iubitori de munte. Fiecare loc are specificul lui și fiecare te primește și are grijă de tine în felul lui, nu trebuie să iei o extremă în brațe și să dormi toată viața cu ea. Bineînțeles că există preferințe și ele se reflectă în decizia pe care o ia fiecare de 1 mai: la mare sau la munte. Bineînțeles că nu trebuie musai să mergi undeva de 1 mai. Statul lejer acasă de sărbători e întotdeauna prima mea opțiune, dar se întâmplă să cedez la presiunea socială care se exercită asupra mea și așa ajung prin locuri odată cu toată lumea.

Anul ăsta am mers la cabana Muntele Roșu din Ciucaș cu niște prieteni. Am făcut ceva trasee, am stat la o vorbă și câteva sticle, am avut parte și de soare și de ploaie – tot ce trebuie ca să fie bine. Nu știu alții cum sunt, dar eu mă bucur de ploaie la fel de mult cum mă bucur de soare. Te plouă, te udă, aia e, o piele udă nu înseamnă neapărat ceva rău și dacă ai grijă de tine poți chiar să nu te alegi neapărat cu o răceală. Ideea e să te pregătești și să primești totul cu inima deschisă în loc de a te văita pueril.

În rest… am văzut fazele cu ANAF de la Vama Veche. Ce să zic, vrem Românie curată și să nu se mai fure, dar pe de altă parte nu e cool să fim antisistem și să spargem parbrizele mașinilor ălora care vin să se asigure că ceea ce vrem noi are tangență cu realitatea? Flotare logică pe care nu suntem capabili să o facem. Adevărul e că noi ca societate nu vrem să fim salvați, nu vrem să ne vindecăm, nu vrem să fie corectitudine, meritism și transparență. Vrem doar să fim deasupra dușmanului, asta e tot. Să nu mai fure alții, să se chinuie alții, alții să fie corecți. Ori toți să scăpăm, ori toți să muriți, cam la asta se reduce totul. Separat de asta, n-am fost niciodată-n Vama Veche. Poate o să merg acolo odată să văd cum e că de păreri cotradictorii sunt sătul. Pe de altă parte sunt multe alte locuri din România pe care nu le-am văzut niciodată și pe care vreau să le văd. Vama Veche nu e o prioritate deocamdată.

Încep zilele de Mai. Cresc culori și energii interioare.