/ ITALIA

Roma cea înzăpezită

Prima dată am mers la Roma acum vreo 4 ani. Am fost cu un prieten, dar până să ajungem acolo am pierdut avionul din cauză că eram prea relaxați și am fost îndrumați un pic greșit. Am găsit alte bilete în aceeași zi, am mers, ne-a plăcut și-am zis că m-aș mai întoarce. Rămăsesem în minte cu imaginea aceea a străduțelor înguste pline de bodegi, păzite de balcoane pline de flori. Pizza, paste, brânză, vin, senvișuri banale, tablouri, prea multe statui și așa mai departe.

Roma în aprilie 2014

În ultima jumătate de an mă tot tenta să revin la Roma, așa că la un moment dat am zărit o oportunitate și-am luat două bilete pentru un weekend. Planul era să plecăm vineri seară și să ne întoarcem luni dimineață, astfel încât să nu consumăm din puținele zile de concediu. Zis și făcut, totul a mers strună. Am mers la Vatican și la Colosseum, în rest mult mers pe jos, mâncat bine și băut și mai bine. La cazarea din Roma am descoperit că eram vecini cu un cuplu de români foarte simpatici cu care am luat micul dejun în fiecare zi.

Anularea zborului

Pentru duminică seară ne-am luat o cazare aproape de aeroportul Ciampino ca să nu ne chinuim prea tare cu transportul. Vorbisem să ne transporte cineva dis-de-dimineață, totul bine pus la punct. Doar că…

ȚȚȚZZZZRRRR sună telefonul din cameră, cu vreo jumătate de oră mai devreme de ora de trezire:

– Sorry sir, we have problem with the ^$%&* and we have to be ready earlier…

– A problem with what?

– With the snow

Ninsese în timpul nopții și era panică. A trebuit să fim gata mai devreme, ne-am înghesuit pe jumătate dormind într-un 4×4 și am intrat în aeroport. La început nimic anormal. Apoi întârziere o oră. Apoi două. Apoi tot aeroportul blocat. Apoi toate zborurile anulate. Majoritatea erau ale Ryanair, inclusiv al nostru, doar unul al Wizz tot către București. Toată lumea era agitată și căuta soluții. Eu încercam să clarific cu Ryanair, Vodafone nu mă lăsa și tot așa o horă de vreo oră din care am tras concluzia: urma să mai stăm încă 2 zile în Roma până la următorul zbor, era cea mai optimă soluție.

Zilele alea 2 au fost foarte friguroase și mocirloase, dar pline de voie bună. Ne amuzam de situația noastră, iar lumea în jur era entuziasmată de acest rar eveniment: zăpadă în Roma. Ne-am mai plimbat, dar n-am vizitat mare lucru. După ceva peripeții am reușit să găsim pe Booking o cazare destul de faină. Ce-am făcut a fost să mâncăm și să bem bine, din nou. Totuși tânjeam după o ciorbă de-a noastră, chiar dacă eram în rai din punct de vedere al mâncării (sunt mare fan paste). Recomand aceste locuri:

În loc de concluzie

Zborul de miercuri a avut și el nițică întârziere, dar am ajuns într-un final acasă. 3 zile de concediu mai târziu și formulare peste formulare la Ryanair am obținut confirmarea banilor înapoi pe cazarea în plus și ceva mese. Trăgând linie am mai învățat câteva lucruri despre ce trebuie să faci dacă ți se anulează zborul, cum să ceri bani înapoi de la compania aeriană, cum să rezolvi probleme cu cazarea prin Booking și tot așa. Sincer de-abia aștept să mi se anuleze următorul zbor 😀

Ambele călătorii la Roma au fost cu peripeții, se pare că altfel nu se poate. Dar fiecare experiență a fost plăcută și de fiecare îmi aduc aminte cu zâmbetul pe buze. Până la urmă o călătorie e mai interesantă dacă nu merg toate conform planului. Din cauza asta în ultimul timp nu mi-am mai făcut planuri riguroase precum altădată, ci am mers mai la liber. Ceea ce am de gând să fac și de acum înainte.