Pe scări

2 minute de citit

Man walking in beautiful landscapeSâmbăta trecută a fost o zi frumoasă. Am fost pe Calea Floreasca, prin parcul Floreasca, Herăstrău într-un tur de mers pe jos. Mi-era dor să fac asta, să merg pe jos în neştire pe o rută stabilită real-time, pe moment. Nesuferita asta de iarnă m-a împiedicat, dar no more. Să vină primăvara, să ieşim din case, să facem lucruri, să ne mişcăm.

Când am ajuns acasă în ziua asta frumoasă am intrat în bloc şi am chemat liftul. În timp ce venea mi-a venit o idee: ce-ar fi să-i demonstrez eu liftului că n-am nevoie de el? Şi aşa s-a născut un nou experiment: fără lifturi sau scări rulante din fix acel moment. Mi-am propus să urc scările indiferent de câte etaje înseamnă asta. Liftul a venit până la urmă, dar nu m-a mai găsit acolo, eram pe scări punând ideea în practică.

Nu-i un experiment chiar aşa de uşor din două motive:

– Stau la etajul 9;

– E greu să nu uiţi că n-ai voie să iei liftul;

Primul punct se rezolvă. Am crescut la ţară, unde trebuia să alergi tridimensional, după o vacă, o oaie şi-o găină în acelaşi timp, aşa că n-or să mă dea gata 9 amărâte de etaje. Cu scările de la metrou e şi mai uşor, oricum mă enervau ăia care staţionau pe stânga, aşa că vine la fix. Punctul al doilea e greu. Mă consider un om uituc, de-asta ţin tot felul de liste de liste de pe care bifez. Mi-e să nu uit că mi-am propus să nu mai iau liftul. Până acum nu mi s-a întâmplat decât pe jumătate, adică am chemat liftul, apoi mi-am dat seama că nu trebuie să am nevoie de el. Dar de urcat şi coborât scările am făcut-o cu fiecare ocazie şi sper să o fac toată viaţa de acum încolo. Mai greu e la muncă unde am impresia că n-am scări. Poate alea de incendiu, însă nu ştiu dacă e ok să-mi fac traseu pe ele, o să mă interesez.

Consider experimentul ăsta unul dintre cele mai benefice pe care le-am făcut până acum. O dată pentru că înseamnă mai multă mişcare pentru un programator care stă aproape toată ziua la un calculator. A doua oară pentru că este un bun obicei. În timp ce lumea se luptă să se dezveţe de obiceiuri proaste prefer să mă lupt să mă deprind cu obiceiuri bune. Mai mult mers şi mai puţin stat e unul dintre ele. E ceva ce trebuie să fac regulat şi îmi dă impresia că eu şi nu nevoile corpului controlăm ceea ce mi se întâmplă .

Aşadar te provoc. Nu mai folosi liftul sau scările rulante; crezi că eşti în stare?

Publicat la data: