Parcarea şi mizeria umană

2 minute de citit

Românii au multe probleme de mentalitate. Oricât ai încerca să fii de partea neamului, nu poţi pentru că e evident că există nişte lipsuri de inteligenţă, de gândire la mulţi dintre noi; n-ai cum să le ignori pentru că te afectează direct şi pe tine. Ar fi simplu ca fiecare să fie prost la el acasă, dar din păcate nu se întâmplă aşa şi sunt pline străzile de acest necaz: prostia publică. Prostia publică ne afectează pe toţi, buni şi răi, cetăţeni onorabili sau hoţi de buzunare, plătitori de impozite sau evazionişti, credincioşi sau atei. Şi nu e corect, dar aşa-s oamenii şi n-ai ce să le faci, greu îi schimbi.

Pentru azi: parcarea. La Tineretului sunt parcări de două locuri, grupate, despărţite de câte-un copac sau stâlp (cu rare excepţii). Simplu, două câte două. Dar această regulă, două câte două, e prea greu de înţeles de unii participanţi în traficul bucureştean. Vine câte unu’ şi se postează pe mijlocul celor două locuri şi nu temporar, ci de seara până dimineaţa sau mai mult timp. De ce? De ce fac asta?

Mi s-a întâmplat şi mie de multe ori să nu înfig din prima cum trebuie maşina pe locul de parcare. Dar apoi am aşteptat să treacă traficul, am ieşit şi am intrat din nou cum trebuie ca să aibă şi cel de lângă mine loc. Chiar şi atunci când n-am fost sigur că mai încape o maşină lângă mine am încercat să ocup cât mai puţin loc şi-am tras cât mai aproape de gărduleţ ca să incomodez cât mai puţin. A doua zi era lângă mine un Matiz, deci am făcut bine că am insistat. Alte ori chiar mi-am lăsat puţin loc de deschis uşa şoferului ca să aibă şi celălalt spaţiu (noroc că-s slab şi n-am probleme cu intratul în maşină). De ce nu pot şi ceilalţi să facă asta? Să mai încerce odată şi să parcheze cum trebuie ca să mai găsească şi altcineva un loc?

Şi-apoi auzi mereu că nu-s locuri de parcare în Bucureşti. Dacă s-ar parca ordonat sunt sigur că s-ar îmbunătăţi mult situaţia. N-ar dispărea, dar s-ar îmbunătăţi. Odată am numărat de la balcon vreo 5 locuri în plus ocupate de oameni d-ăştia cu jumătate de creier; 5 locuri văzute de la balcon înseamnă mult. Înainte să urlăm că nu ne dă statul locuri de parcare (probabil Băsescu e de vină…) ar trebui să ne descurcăm cum putem şi să ne facem loc unii altora. Ia fix 1 minut, două în plus. 1 minut, două nu e mult, să fim serioşi.

Problema nu e timpul sau spaţiul disponibil sau abilităţile de parcat, e mizeria umană din unii oameni. Problema României e mizeria umană; de-aici potopul şi politicienii. Dacă fiecare dintre noi şi-ar face datoria şi s-ar gândi de două ori înainte să întreprindă o acţiune acum am fi în altă parte: într-o lume mai bună. De ce nu există amenzi pentru parcat neregulamentar (pentru că ăsta-i parcat neregulamentar)? Dacă ar exista sunt sigur că lumea ar parca altfel. De ce amenda nu se plăteşte? De ce sistemul nu e eficient? De ce oamenilor nu le pasă? Din cauza mizeriei umane.

Elimină mizeria din tine, nu trage România în jos. Parchează frumos, gândeşte-te la alţii, fă bine şi nu rău. Fii un om superior, nu unul mizer. Parchează frumos.

Minim două locuri, în dimineaţa asta

Publicat la data: