Oameni de la țară

3 minute de citit

Avem cu toții momente când ne propunem să facem mai mult pentru țara asta, noi înșine cu mâinile noastre. Ele vin, trec, se reîntorc și puține din ele sunt cu adevărat puternice și chiar ne împing să facem ceva concret și susținut. Timpul trece și de fapt bunele intenții reprezintă tot ce rămâne după aceste tentative de civism și implicare.

Apoi mai sunt momentele critice când se întâmplă ceva cu puternic impact emoțional. Colectiv a fost primul. A fost ceva oribil care ne-a făcut pe toți să ne gândim la rostul nostru pe lumea asta, la ce suntem cu adevărat unii pentru alții. Ne-a făcut să realizăm stări de fapt și să ne propunem lucruri. Apoi au fost alegerile parlamentare, un eveniment nicidecum la fel de tragic, dar pentru mulți un șoc destul de puternic. Se leagă strâns de primul pentru că oamenii care purtau o parte din vină au fost promovați pe funcții înalte de noul Guvern. O bătaie de joc cum nu credeam să vedem.

Lucrurile au devenit destul de clare. Cei de la putere ne vor mai degrabă morți și îngropați decât ducând-o bine în țara asta pe care o vor doar a lor. Cu aroganță și cu nesimțire ignoră problemele țării, ocupându-se de propriile interese și lăcomii. După guvernarea Cioloș, când am apucat să sperăm că vom trăi și noi o guvernare decentă, ne-am trezit într-un duș rece în guvernarea penalilor, a incompetenților, a demagogilor și a lingușitorilor. Un adevăr trist și demoralizant.

Pe de altă parte eu simt că toate aceste impedimente au început în sfârșit să întărească o societate civilă obosită de vreme și vremuri, să ne unească în indignarea noastră și să ne facă să înțelegem că suntem cu toții victime ale ignoranței conducerii și neputinței individuale de a-i face față. Protestele împotriva urâtei OUG 13 au demonstrat asta. Chiar dacă timid, societatea românească se trezește și începe să-și dea seama mai bine de problemele ei și de metodele potrivite de a le aborda. Unii cu alții, împreună, putem schimba cursul general al țării.

Tu cum stai? Cum ești cu ce ți-ai propus după Colectiv, după alegerile pierdute? Te-ai ținut de propriile promisiuni?

Să trecem la mine. Mi-am propus în timp să-mi aleg o cauză pentru care să lupt de acum încolo. Să mi-o însușesc și să muncesc ca să îndrept ceva, să particip la binele colectiv din țara asta. Acea cauză este satul românesc. Am crescut la sat, mă simt legat de sat și mă întorc acolo mereu cu nerăbdare. Simt că inima mea bate mai cu drag când ajung. Într-o zi poate o să mă întorc și-o să mă stabilesc acolo pentru a deveni un om complet. Știu că pot să fac mai mult pentru satul românesc decât am făcut până acum, așa că mi-am propus să trec la treabă mai serios.

Așa mi-a venit ideea cu Oameni de la țară, o inițiativă care își propune să îi adune la un loc pe cei care au o strânsă legătură cu satul românesc. Oameni care, așa ca mine, au crescut la țară sau au copilărit la bunici și pe care între timp viața i-a dus prin diverse colțuri ale țării sau ale lumii. Oameni care și-ar dori să facă mai mult pentru locurile lor natale, să le facă mai cunoscute turiștilor, să aducă investitori sau să construiască orice fel de idee acolo, la ei acasă. Mi-aș dori să construiesc o comunitate activă care să facă ce-i stă în putință pentru a scoate la suprafață partea frumoasă și bună a vieții de la țară.

Oameni de la țară. Eu, tu, noi toți. Hai să ne punem la plan. Am nevoie de entuziaști așa cum sunt eu, de optimiști care cred în puterile lor, de oameni care nu doar își petrec vacanțele la țară, ci care iubesc satul românesc și s-ar implica să-și transforme dragostea în ceva mai concret. Încă nu știu exact cum arată concretul acesta, dar știu că dacă ne strângem mai mulți o să-l aflăm puțin câte puțin. Haideți mai întâi să ne întâlnim și să vorbim despre satele noastre. Am un grup pe Meetup unde s-au adunat deja câțiva oameni, în curând o să organizăm acolo o ieșire. Și de acolo mergem mai departe 🙂

Tu cum stai? Cum ești? Vii cu noi? Suntem și pe Facebook. Hai!

oameni-de-la-tara

Publicat la data: