La trei pași de moarte

2 minute de citit

În Făgăraș e un loc periculos care se numește așa. O potecuță printre stânci, cu lanțuri și tot ce trebuie, pe care dacă nu o abordezi cu atenție și îndemânare – o poți mierli. Și să o mierlești acolo în vârf de munte nu o tocmai o idee bună. Am trecut pe acolo acum vreo doi ani în drum spre Lacul Podragu; foarte frumos traseu, cred că a fost cel mai lung pe care l-am făcut: de la lacul Bâlea la Podragu. L-aș repeta.

Ei, dar nu e nevoie să mergi până acolo ca să fii la doi pași de moarte. Bucureștiul e un loc și mai bun cu trecerile lui de pietoni și cu șoferii lui. Zilele trecute era să mă încalece un moș cu un 4×4 vechi pe o trecere de pe Polizu. L-am văzut de departe, avea timp să mă vadă și să oprească. M-am angajat în trecere, am făcut doi pași, dar cu ochii pe el pentru că am văzut că avea viteză. N-am mai făcut al treilea pas pentru că mi-am dat seama că omul e senil. Cu doi-trei metri în fața mea a pus frână brusc. Fum de cauciucuri, scârțâieli, zvâcnet de mașină. Totul lângă mine, spectacolul idiot al vieții se desfășura cu surle și trâmbițe. M-am uitat la om, acel om din cauza căruia oricine o poate mierli pe stradă. Îmi făcea semn să trec, pe lumea ailaltă probabil.

Nu e singura dată când mi s-a întâmplat asta. Dar în ultimul timp mi se întâmplă des, nu știu de ce. Oameni care opresc cu scrâșnit de roți la un metru de mine, pe trecere. Nu sunt neatent, știu că trecerile sunt departe de a fi un loc sigur pentru oameni, mă uit bine înainte să trec și văd situațiile în care șoferii pot face prostii, de-asta nu m-a prins niciunul. Dar chiar așa, mă, să treci blană prin trecere ca și cum ziua de mâine n-ar fi ceva concret pentru oamenii ăia sau pentru tine? Poate într-o zi mă uit după vreo femeie în loc să evaluez viteza animalului și mă zboară unul de-mi sar ochii cu femeia pe retină. E păcat, om tânăr, promițător să moară din cauza unei femei în zilele noastre.

Aveți grijă pe stradă în orice postură v-ați afla, pietoni sau șoferi. Pentru că o secundă de neatenție poate costa mult prea mult.

Publicat la data: