Da, plătesc pentru email

1 minute de citit

Faza asta e din 2015. E despre cât de intruzive sunt unele companii ale căror servicii le folosim pe internet. De atunci au tot fost astfel de descoperiri, însă lumea încă nu e conștientă cât de mult înseamnă confidențialitatea pe internet și cât de nasol e ca ea să nu fie respectată. Nenumăratele practici neortodoxe ale Facebook reprezintă un alt semnal de alarmă că trebuie să fim foarte atenți la cum folosim servicii „gratuite” și la viața noastră digitală în general.

Tocmai de aceea am renunțat la servicii de email gratuite precum Gmail sau Yahoo. Am ales să plătesc lunar la Fastmail pentru un serviciu de încredere unde eu sunt șeful datelor mele. Unde dacă șterg ceva lucrurile rămân șterse, nu ajung undeva într-un depozit unde mi se analizează orice mișcare. Lumea ridică o sprânceană când aude că plătesc pentru email, un semn vizavi de cât de puțin înțeleg oamenii din ceea ce înseamnă internetul.

Aveam de gând să fac o listă de recomandări pentru o viață digitală mai sigură. Dar mă îndoiesc că cineva e cu adevărat interesat de așa ceva. Atât timp cât e gratis, utilizarea în siguranță nu e importantă pentru nimeni. Trebuie să ajungă cuțitul digital la os, apoi lumea o să zică „bă, era bine dacă aveam grijă de datele mele, acum e prea târziu”.

Bonus: aveți reducere 10% dacă vă creați un cont la Fastmail prin acest link.

Pentru acei 0.09% care sunt totuși interesați de siguranța lor pe internet las aici un mic ghid: Security in a Box

Publicat la data: