Ce este de fapt Hala Matache

7 minute de citit

București - Calea Victoriei

Context**: Hala Matache a fost un fel de clădire construită prin 1886 de către primăria de atunci a Bucureștiului. Pentru că era atât de veche, ea încă mai păstra elemente de arhitectură de prin acele timpuri, fiind alături de Hala Traian singura hală comercială din sec. XIX care a rezistat până în secolul nostru. Drept urmare era declarată oficial Monument Istoric. A fost dărâmată însă ilegal de primăria de azi a Bucureștiului pentru a face loc noului bulevard Uranus ce vrea să lege Piața Victoriei de sudul capitalei ca alternativă la Calea Victoriei și Magheru.

Acum treaba e simplă. Cetățenii s-au organizat în două tabere: ăia care zic că „dă-o încolo de dărăpănătură, să se facă străzi și bulevarde” și ăia care zic „dar vaai, nu dărâmați Hala Matache că e artă”. Acum hai să-mi dau și eu cu părerea pentru că vorba aia, opinions are like assholes – everyone has one.

Hala Matache era de fapt șansa statului de a face un loc în care străinii să vină să caște ochii și să dea cu banul gros. Să vină să se mire la o chestie veche și să cumpere bilete pentru a intra în ea, a vedea ceva și a da banii pe ceva. Șanse să se facă treaba asta erau destule și motivul principal, anul 1886, unul foarte bun. Mă, toate țările care n-au de fapt nimic de arătat au făcut câte-un rahat de muzeu/monument/căsoaie/bolovan și se duc oamenii acolo și se uită, vizitează, cumpără gogoși de la patiseria de lângă. Iar noi, care avem ce arăta și avem justificări și povești și istorie ne batem joc de șansă. Mă, tot americanul caută povești, e ahtiat după povești frumoase, după chestii vechi, după chestii istorice, semnificative unei perioade vechi și noi facem de-astea? Păi nu merităm să murim în sărăcie și să fim cunoscuți mai degrabă pentru rata avorturilor decât pentru ce oferim? Merităm.

O să zici da, dar hala Matache era o dărăpănătură jegoasă și plină de țigani mafioți. Da, era așa pentru că autoritățile au vrut să fie așa, pentru că n-au vrut să facă nimic cu ea ca să scoată ochii lumii cu încă un motiv pentru dărâmare. Hai să fim serioși, era atât de greu să o cureți și să bați la niște țigani până-și căutau alt loc? Era atât de greu să restaurezi și să renovezi așa cum se face peste tot în lumea civilizată? Nu, nu era atât de greu, dar autoritățile au vrut să fie așa. E strategie pe care mizerabilul de Oprescu a învățat-o foarte bine în sânul PSD-ului care a mai aplicat astfel de strategii și cu alte ocazii. El e primul responsabil de faptul că a înlocuit o zonă care se putea restaura ca o extensie a Centrului Vechi, care putea aduce constant bani grei la buget, într-un izvor de smoală. Erau pe-acolo prăvălii vechi, case vechi, arhitectură veche care puteau fi salvate de invazia de țigani și transformate treptat într-o afacere serioasă. Nu, restul zonei a rămas în continuare în paragină, țiganii mafioți tot acolo sunt, iar pentru terminarea mirificului bulevard care e și ilegal nu sunt bani. Pentru că Oprescu.

O să mai zici da, dar bulevardul e bun, ajungi mai repede cu mașina din sud în nord. Bun pe dracu. Când în rețeaua rutieră a unui oraș nu e cap orice stradă nouă se va aglomera, tot spațiul asfaltat se va ocupa până la refuz. În rețeaua rutieră a Bucureștiului nu e cap, în rețeaua de transport în comun nu e cap. În schimb hai să facem străzi ca să pună băieții borduri și să mai facă un ban de campanie. Înțelegeam dacă bulevardul ăsta era de așa importanță crucială și se putea face, să se facă, dar să se facă legal, cu aprobări și avize, nu cu șmecherii. Mă, cu bulevardul ăsta am fost furați în cel mai clasic mod posibil: hai să facem o stradă, sugem bani pe lângă ea și avem și cu ce scoate ochii lumii – „dar v-am făcut stradă” o să zică Oprescu. Da, Gogule, dar noi vrem mai puține mașini, vrem piste de bicicliști și cafenele unde să se întâlnească lumea să înceapă afaceri, noi vrem aer și iarbă și copaci, nu vezi că pe asta se pune accent și-n vest, că asta-și doresc toți? Ce naiba, nu ne-nțelegem ca oamenii, nu vorbim aceeași limbă? Vrem un oraș pentru oameni, nu pentru mașini, vrem să ne simțim bine în orașul ăsta, vrem să ne placă viața. Scoate dracu mașinile din oraș, dezvoltă ca-lumea transportul în comun, fă metrou, fă autobuz curat, scoate țiganii din el și bagă aer condiționat, fluidizează lucrurile. Lasă oamenii să facă localuri, să iasă lumea afară, să vorbească, să se întâlnească, dă turiștilor ceva de făcut, lasă-i să bea și să se combine, lasă-i să facă amintiri și să ne țină minte și să ne recomande. Dar nu, străzi, mai mult beton pentru țăranul care merge cu SUV în centrul vechi. Pentru că Oprescu.

Știți de ce nu ne ascultă Oprescu? Pentru că nu ne comunicăm destul de tare și destul de clar intențiile și dorințele, pentru că tăcem când ar trebui să vorbim și pentru că stăm pe Antena 3 în loc să ieșim afară să ne cerem drepturile. Pentru că râdem de Nicușor Dan când îl bagă jandarmii la zdup și pentru că e mai confortabil să facem mișto decât să gândim ca să înțelegem. Pentru că ne-am obișnuit să ne lamentăm și să nu facem nimic în privința asta. Suntem o societate de cațe care dau din gură ocazional pentru că e cool, care umplu târgul de Crăciun și se uită la fraierii care „uniți salvează toată România”, care fac ca studenții din căminele din regie: întreabă de la balcoane „unde mergem să bem?” pe fraierii care „ce vrem noi, vrem și pentru voi”. De-asta ne conduc toți inculpații către neant, pentru că în ciuda corupției pe care o dezvoltă și a furtului, Dan Voiculescu e mereu reales. De-asta toate căcaturile se abat asupra noastră, pentru că le merităm.

Oameni buni, hai să deschidem ochii. Clasa politică e reflexia societății, e suma aportului adus de fiecare la existența asta românească. Orașul e reflexia dorințelor și a eforturilor cetățenilor săi. Degeaba vrem și ne dorim dacă nu-i tragem la răspundere pe ăia care fac tâmpenii din cotizațiile noastre, degeaba ne văicărim că suntem furați dacă ne facem că nu-i vedem pe ăia care ne fură.

Știi ce mă tem că o să se întâmple acum? Unii or să sară, „băăăă, dar n-aveau ONG-urile astea ce face decât să conteste legalitatea bulevardului? Mai dă-l dracu pe Nicușor Dan, ne face probleme, ne ține în trafic! Să-i dea drumu**’ la bulevard!”. Nu, domle, pentru că e făcut ilegal ca orice lucru ilegal. Nu putem tolera ilegalitățile dacă vrem o Românie curată și civilizată, aia pe care ne-o dorim toți pentru copiii noștri fără să facem nimic. Tot ce e ilegal strică, distruge. Crezi tu că doar lipsa avizelor e problema cu bulevrdul? Ehee, caută tu prin fonduri, caută tu pe unde s-au scurs bani, caută tu totul fir-a-păr și-ai să vezi că tot ce începe ilegal ascunde monstruozități de interese și deturnare de fonduri și furt. O celulă canceroasă le strică pe cele de lângă ea, nu te aștepta să nu facă asta. O sămânță de rău naște o buruiană malefică. Cine fură azi un ou, mâine va fura un bou. Un bulevard început ilegal ascunde afaceri necurate.

Oameni buni. Hai să vedem cine-i cu adevărat dușmanul nostru și cine-i de învinuit pentru toată daraveria asta cu Hala Matache, pentru toată debadada asta cu o refacem/dărâmăm/mutăm/uităm, care putea fi foarte ușor transformată în ceva pozitiv pentru București și pentru România. Hala Matache este de fapt o lecție pe care trebuie să o învățăm cu toții, situația care s-a creat e un eșec al nostru, al tuturor, de a ne face clare intențiile și de a lupta pentru ele. Bulevardul Uranus este rezultatul acestui eșec, el va sta acolo cu siguranță și ne va reaminti iar și iar de toate lucrurile pentru care n-am luptat așa cum ar fi trebuit, de toate situațiile în care ignoranța noastră civică a decis definitiv și irevocabil în ce fel de lume trăim. Când vom sta în trafic pe bulevardul Uranus să ne aducem aminte că noi am făcut ca el să se întâmple în loc să cerem transport civilizat și fluiditate. În oraș și în viață.

Data viitoare când vorbești despre România adu-ți aminte că România ești tu însuți.

</b>

Publicat la data: