/ MURES

Case naturale cu Coliba Verde

Despre Janos Nemeth și Coliba Verde auzisem acum câțiva ani în timp ce citeam despre case naturale și tehnici ecologice de construcție a unei case. Nicidecum o pasiune sau ceva ce urmăream să fac, tehnicile naturale de a construi mi se păreau interesante. Cu mâinile mele ajutasem la casa în care am copilărit la Plaiul Nucului (Buzău) și știam puțin din ce presupunea construcția cu materiale locale și forță de lucru restrânsă.

Între timp au trecut ani și în mine au început să se nască alte dorințe pentru viitor, așa că o casă pe pământ a devenit unul din lucrurile pe care vreau musai să le fac. Prin primăvară am citit pe site-ul Coliba Verde descrierea unui atelier despre metode ecologice de construcție și m-am hotărât să merg. Pentru că astrele s-au aliniat mai bine, mi-am luat și nevasta cu mine.

Timp de 5 zile am învățat de la Janos tot felul de informații utile nu numai despre o casă de om, dar și despre cum arată o viață sustenabilă. Janos trăiește în sânul naturii, undeva între 2 sate pitorești din județul Mureș, îmbinând utilul cu plăcutul și încercând să impacteze natura doar în moduri pozitive. Alături de aproape 20 de oameni foarte interesanți am discutat mult, am râs, dar am și pus osul la muncă. Multe lucruri am învățat, iar dintre toate am rămas cu ceva ce aș vrea să experimentez în viitor: pereți din saci umpluți cu pământ. Un concept foarte fain, ieftin de pus în practică și destul de la îndemână în orice zonă a țării.

Am dormit 5 nopți la cort și am mâncat toată mâncarea gătită cu îndemânare și fără carne de Maria, soția lui Janos. Împreună au 3 copii simpatici și formează o familie unită în care domnește aceeași dorință: traiul respectând natura și oamenii care se folosesc cum trebuie de ea. Împreună reușesc să aibă o influență minunată asupra oamenilor care le calcă pragul, educându-i și sprijinindu-i să abordeze metode sustenabile și ecologice de a trăi.

Dacă îți dorești să afli mai multe despre case naturale și permacultură îți recomand din tot sufletul să treci pe la Janos. Participă la unul din atelierele pe care le organizează și vei avea parte de o experiență atât de faină încât vei reveni și cu altă ocazie. Noi am rămas plăcut impresionați, ne-am întors de acolo cu multe idei, cu curaj și dorință de a trăi după propriile reguli. Le-am promis lui Janos și Mariei că ne vom reîntoarce la ei, sper să facem asta cât mai curând.

Bonus: într-o zi au venit la noi niște producători locali de diverse sortimente de brânză – ceva absolut minunat! Am prăpădit tot și-am luat și la pachet, pe care aproape că l-am terminat pe drumul spre casă