Nevoia de binele altora

2 minute de citit

Unul din lucrurile pe care le-am realizat de ceva timp și de care încerc să țin cont în tot ceea ce fac este că nu poți trăi bine-mersi într-un univers propriu, ignorând la nesfârșit pe alții și problemele lor. Suntem în mod foarte direct conectați unii cu alții și nu avem cum să evoluăm separat, este o realitate pe care mulți nu o înțeleg, pe care eu însumi nu am înțeles-o mult timp.

Înțeleg că un cunoscut jurnalist a propus limitarea dreptului de vot pentru cei care nu au BAC-ul luat. Genul de soluție radicală, din topor, o scurtătură prin bălării. Pentru că educația cere mult efort și timp, iar domnul în cauză nu mai are timp. De ce să ne implicăm în problemele concrete ale societății și să căutăm soluții când le putem ignora și merge mai departe, generalizând, simplificând și minimizând gravitatea situației? În loc să rezolvăm problema de la rădăcină, hai să tăiem creanga pe care stăm și gata.

Am mai văzut că un timișorean se ceartă cu vecinii, care nu-s dea acord să-și țină câinele în apartament. În momentul ăsta omul își dă seama cât de dependent e de vecinii săi și că nu trăiește într-o bulă. Că nu poate ignora relația de conviețuire cu ceilalți și că pur și simplu trebuie să-ți saluți vecinii din când în când și să-i ajuți cu cumpărăturile. Pentru că vine un moment când ai nevoie de ei pentru a trăi în armonie. Că trebuie să-și dea acceptul pentru câinele tău sau să voteze – e fix același lucru: suntem legați unii de alții.

Încă una: un cunoscut blogger atenționează asupra ROBOR-ului care crește și afectează creditele luate de tineri pentru apartamente. Ups, deodată îți dai seama că ar trebui să te intereseze și bunăstarea provinciei și a zonelor rurale, nu doar universul propriu în București. S-ar putea la un moment dat să nu-ți poți permite acel apartament în București și să ai nevoie să te muți și în alte zone din țara asta. Nu poți ignora la nesfârșit soarta lumii din afara Bucureștiului pentru că s-ar putea să te trezești subit în ea.

Vă las în final cu un scurt filmuleț care generalizează tot ce am detaliat aici: la nivel global binele nostru depinde de binele altora. Dacă alții trăiesc mai bine și eu voi trăi mai bine. E un lucru probabil neintuitiv, dar dacă stai să te gândești are foarte mult sens. Urmăriți filmulețul și gândiți-vă la rolul vostru în lume. Suntem oare izolați în propria noastră bulă sau interconectați decisiv și irevocabil cu ceilalți din jurul nostru?

Publicat la data: