Alegeri parlamentare 2016 - ce facem?

5 minute de citit

De alegeri votăm, asta facem. Pentru că datul cu fundul de pământ zicând că toți sunt la fel nu rezolvă absolut nicio problemă, ci le lasă în continuare pe cele existente să se răspândească. Când spui că o să-ți anulezi votul sau că nu votezi cu nimeni ai putea foarte bine să spui că te duci să faci o mămăligă. Pentru viitorul României a face o mămăligă înseamnă fix același lucru cu a-ți anula votul sau a nu vota cu nimeni. Înseamnă zero. Nimănui nu-i pasă de mămăliga ta așa cum nimănui nu-i pasă că n-ai votat cu nimeni sau ai desenat ceva obscen pe buletinul de vot. Totul ajunge la gunoi. Probabil și mămăliga ta tot la gunoi ajunge – dacă ai așa viziune despre alegeri probabil că faci și o mămăligă destul de proastă.

Rămân mereu surprins de așteptările majorității oamenilor vizavi de ce înseamnă aceste alegeri. Pe de o parte sunt cei care spun că votul nu schimbă nimic, iar pe de cealaltă parte sunt cei care cred orbește că „ăștia noi sunt altfel” și vor salva dintr-odată țara de corupție. Ambele variante denotă naivitate și neînțelegerea realității. Prin vot nu alegi profeți și nici nu irosești hârtia degeaba cum spun conspiraționiștii. Prin vot dai niște semnale, încurajezi sau descurajezi niște practici, dai șanse sau nu unor oameni de a ajunge în posturi cheie. Prin vot îți spui părerea vizavi de promisiunile, dar și vizavi de trecutul candidaților și partidelor care au avut putere de decizie.

Cum votez eu la alegeri?

N-o s-o lungesc mult cu lucruri generice și-o să spun exact de ce votez eu. Eu votez pentru că vreau să se mai schimbe puțin oamenii care au dominat politica românească până acum. Votez oameni noi pentru că vreau ca politicienii din școala veche să fie înlocuiți cu cei din școala nouă. Îmi doresc la conducere oameni mai tineri, care poate n-au mai fost în politică până acum și care s-au dezvoltat ca profesioniști în domeniul lor după 1989.

De ce nu votez politicieni cu experiență? Pentru că am văzut exact ce au făcut aceștia în ultimii ani după ce au fost votați, rezultatele vorbesc de la sine. Acest criteriu, experiența politică, a valorat fix zero. Cu ei corupția a înflorit, clanurile politice au căpătat o influență și mai mare, furtul din fonduri publice a ajuns la cote inimaginabile. Așa că vreau să dau o șansă și altora. Aceștia noi ar putea fura și ei la fel sau ar putea să facă o treabă mai bună, încă nu știm. La cei noi există 1 șansă din 2 să fure, la cei vechi sunt 2 șanse din 2 ca ei să fure. E o matematică simplă pe care o fac și votez în conformitate cu asta.

Deci de-asta votez, nu ca să curgă lapte și miere din cer, ci pur și simplu ca să se mai schimbe oamenii. E nevoie de suflu nou în politica asta obosită a noastră, asta e clar. E nevoie de oameni noi care vin din sânul societății, nu din bârlogurile partidelor politice, oameni care s-au înscris în partide și la alegeri poate pentru prima dată pentru că au vrut să încerce. Încercarea e bună și presupune curaj. Crede-mă că nimeni nu se bagă în politică din plăcere, ci ca să fure sau să schimbe ceva în bine. Ei, varianta asta a doua îmi dă speranță, poate printre aceștia noi chiar sunt oameni care vor să facă ceva bun pentru societate.

Cu cine votez eu la alegeri?

Ca să fie și mai clar, la alegeri o să votez cu USR. E singurul partid unde cunosc personal oameni despre care știu că sunt onești și vor să facă bine societății. Cetățeni implicați care vor să facă o schimbare în direcția mai bună. Cei din USR pe care-i cunosc reprezintă pentru mine singura certitudine că pot exista politicieni mai bine intenționați decât predecesorii lor.

Vechii politicieni, cei cu experiență, n-au nicio șansă să facă România un loc cu adevărat bun. Au fost la putere până acum (indiferent din ce mare partid au făcut parte) și a fost dezastru, faptele concrete spun asta. Uită-te la Tăriceanu de exemplu, liderul partidului PSD-2 și cel care o ia în fața cozii de cetățeni onești și-și reînoiește permisul ca un barosan. Acest cetățean care vrea un post de deputat spune despre potențialii lui colegi din USR:

Mă uit la celelalte partide, dar în special la jucăria asta care se numeşte USR, cu oameni care sunt complet rupţi de realităţile româneşti. N-au niciun fel de experienţă, dar îşi imaginează că pot să conducă o ţară. E foarte greu să poţi să conduci o ţară în momentul în care nu ai avut în subordinea ta măcar un mic colectiv, când n-ai experienţă administrativă, când nu ai experienţă politică, dar vrei să conduci o ţară…. Nu se poate aşa ceva!

Lui Tăriceanu i se pare super ok cum merg lucrurile în România și nu vede nimic greșit la vechile practici din politică. Nici nu concepe intrarea oamenilor noi în politică pentru că i-ar amenința poziția. Nici măcar nu știe despre ce vorbește, în USR sunt o grămadă de manageri din mediul privat care chiar au avut în subordine alți oameni. Asta nu e atitudine de reprezentant al societății și de-asta n-o să votez cu Tăriceanu și partidul lui niciodată. E felul meu de a nu încuraja ca astfel de indivizi să continue în politică și în conducerea țării. Tăriceanu e o rușine pentru România.

De alegeri, pe 11 decembrie o să merg acasă să votez. N-o să votez partide care scot în fața cetățenilor candidați cu probleme în justiție. N-o să votez partide care dau țuică, brânză și cârnați alegătorilor sau care folosesc Biserica pentru a strânge voturi. O să votez oameni noi care să-i scoată pe foștii comuniști și securiști din bârlogurile lor. O să votez cu USR și sincer sper să faceți și voi la fel. Dacă nu sunteți hotărâți încă aveți aici listele pentru Camera Deputaților și aici listele pentru Senat. Informați-vă și votați responsabil.

Categorii:

Publicat la data: