Ajută-mă să ajut Buzăul

5 minute de citit

În România peste 100 de localități sunt fantome cu nume. Sate abandonate, distruse sau populate chiar și cu 1 sau 2 locuitori, locuri care n-au reușit să treacă testul de anduranță al timpului în pofida unui început frumos. Ca orice început cu oameni, poveștile de la originile multora din aceste localități sunt fascinante, însă ele rămân doar povești frumoase relatate de bătrâni nepoților și, ocazional, reporterilor curioși.

De multe din ele știu de mult timp pentru că m-a interesat dintotdeauna soarta locurilor, cum devin ele comunități, cum se dezvoltă, cum decad și cum mor. De-a lungul timpului am ales să-mi fructific multe zile de concediu mergând în zone părăsite în pofida atracțiilor turistice din zonele dezvoltate și așa am ajuns să intru în multe case pustiite. Am cercetat multe ruine încercând să-mi închipui ce-au însemnat ele înainte de a fi lăsate pradă pământului, ce s-a întâmplat cu oamenii care le-au dat naștere și cum s-au desfășurat luptele lor interioare cu gândul ăsta de a părăsi.

M-am bucurat mult când am descoperit anul trecut la „noaptea de voluntariat” că există un ONG care se ocupă într-un mod interesant de zonele rurale mai sărace, deci cu risc ridicat de a dispărea într-un fel sau altul. Eu unul nu mai văzusem asta până atunci și chiar asta m-a făcut să mă înscriu la evenimentul respectiv și să încerc să dau o mână de ajutor în orice mod. Așa am ajuns să cunosc Fundația PACT pe care am susținut-o începând de atunci și pe a cărei activitate am încercat s-o popularizez cât mai mult. Am rezonat cu ceea ce fac ei și din primul moment m-am gândit că n-ar fi rău deloc ca activitatea lor să se extindă și pe coclaurile mele de la Buzău.

Uite că asta se întâmplă acum 🙂 PACT derulează împreună cu Fundația Vodafone un proiect pilot prin care se dorește investirea a aproape 150.000 Euro în educația și sănătatea categoriilor defavorizate din șapte județe din sudul României: Argeș, Brăila, Buzău, Dolj, Galați, Mehedinți și Olt. Deci ai văzut acolo, da? BUZĂU.

Prin acest program strategic dorim să răspundem nevoilor locale de educație, sănătate și servicii sociale, în satele și orașele mici din întreaga țară. Vrem să îi ajutăm pe oamenii care trăiesc aici să își îmbunătățească atât propriile condiții de viață, cât și condițiile categoriilor defavorizate din localitățile lor. În primul pas al acestui program, alături de Fundația PACT, dorim să creștem amprenta implicării noastre în comunitățile din sudul țării. Ulterior, vom extinde, treptat, aria de acoperire a programului, la nivel național.

Angela Galeța, Director Fundația Vodafone România.

Bun. Să trecem la treabă.

Proiectul ăsta piot se numește „Implicat în comunitatea mea” și în cadrul său grupuri de inițiativă, organizații comunitare și ONG-uri locale mici pot aplica pentru a obține finanțări de până la 7000E pe proiect. Ce înseamnă un astfel de proiect? O inițiativă care trebuie să conțină o componentă puternică de implicare a comunității și să se înscrie în unul dintre cele trei domenii de finanțare: educație, sănătate și servicii sociale. Adică scopul primordial e să aibă impact asupra oamenilor dintr-o comunitate, să-i responsabilizeze, să-i implice în bunul mers al societății pe cât mai mulți membrii.

Neclar încă? Să trecem la exemple: am mai vorbit eu pe aici de meșterii din Spanțov, apoi de cei din Făcăeni, apoi am mai menționat pe undeva de copiii de la Valea Argovei, de claca de la Găujani. Toate astea sunt scurte filmulețe, nimic exhaustiv de citit și procesat, acolo sunt detaliile esențiale despre ce au însemnat proiectele respective și cum au fost duse la îndeplinire. Vezi-le ca să-ți faci o idee. Acum material adițional există, site-ul Fundației PACT e cea mai bună sursă, acolo sunt o groază de exemple de proiecte pe care ei le-au derulat în felul în care vor să o facă și la Buzău – că eu aici vreau să bat.

Articolul ăsta este un strigăt pentru toți cei din zona Buzăului care vor să schimbe ceva în bine în urma lor. Am întâlnit mereu și mereu oameni de aici care mi s-au plâns de o groază de lucruri și cu care am vorbit despre problemele specifice pe care le avem acolo. Am vorbit mai mult decât a făcut-o orice primar sau deputat care a vrut mandat la Buzău. Zic că destul am vorbit, acum avem și ocazia să mai și facem. Că uite, oamenii ăștia de la PACT vor să ne ajute, ce să mai așteptăm altceva?

Așa că hai să vedem: cunoști cazuri de oameni de la Buzău care se chinuie să întreprindă ceva acolo? Oameni de la sat, de prin comune care vor să pornească ceva pentru binele oamenilor, sau de prin puținele noastre orașe care ar vrea să ajute o anumită categorie de oameni aflată în dificultate? Și aici nu vorbim pur și simplu de dat ajutoare, am văzut că modelul ăsta nu e sustenabil și nu construiește nimic. Ideea e să se construiască o comunitate puternică, să se creeze ceva ce dăinuie în timp și care ar nevoie de un pic de avânt de început ca să poată porni treaba.

Știu, încă pare un pic general apelul meu, dar nu are cum să fie mai specific de atât. Ideea e să dai mână liberă comunității să se gândească ce i-ar ajuta concret pe oamenii din cadrul ei, să fie ceva specific, ceva cu însemnătate locală. Avem exemplele de mai sus și în plus avem Sfântul Document numit Ghidul aplicantului care clarifică și mai mult lucrurile și în care găsești toți termenii aflați în joc. Este un pic de frunzărit, însă e destul de greu să nu repetăm ce s-a întâmplat cu cele peste 100 de localități cu care am început, nu?

Ideea este să ajutăm micile comunități buzoiene și oamenii de acolo. Să îi împiedicăm să se resemneze, să-i ajutăm să construiască lucruri concrete ca să poată crede în viitor, să identificăm și să creștem lideri locali care să poată coordona bunul mers al lucrurilor. Să ne unim unii cu alții într-o rețea în cadrul căreia să se poată colabora, în care să se poată primi ajutor și sfaturi pe probleme concrete. Hai să începem, eu am să caut perioada asta oameni din teritoriu care știu cazuri unde se pretează astfel de priecte și de unde ar trebui început. Ajută-mă, scrie-mi aici într-un comentariu, scrie-mi pe Facebook, pe mail, cere-mi numărul, hai să ne vedem și să vorbim, hai să ne folosim de bugetul ăsta care poate să facă diferență pe termen lung în o groază de locuri din județul Buzău. Trebuie să ne și grăbim un pic că destul am stat.

Publicat la data: