Ţigănie românească la ASE

2 minute de citit

Episodul cu admiterea la master la ASE a fost încă o dovadă că învăţământul românesc înseamnă din ce în ce mai mult o afacere şi din ce în ce mai puţin educaţie. Oamenii vor să facă bani, nu vor să facă bine, probabil pentru că statistic vorbind cei ce fac binele n-au bani de vile.

A fost o ţigănie curată să faci rost de bani în plus (nu puţin, ci aproximativ 80 000 de euro) prin dezinformare şi ambiguitate cu ajutorul unei aşa-zise metodologii discutabile, interpretabile, neclare. Apoi să mai ai şi nesimţirea să spui “îmi asum greşeala, şi ce pot face e să vă modific permisele, din statutul de pe listele de aşteptare, în respinşi” – cam astea au fost vorbele stimabilului Ioan Gh. Roşca, rector la ASE.

Principalul “argument” al lui nenea Roşca a fost că şi anul trecut procesul a fost acelaşi. Dar hai să-ţi zic eu ce strategie a adoptat dumnealui: anul trecut nu a fost aşa mare bătaie pe un loc la master, rămăseseră destul de puţini pe “listele de aşteptare”. Şi atunci cei de la ASE s-au hotărât să suplimenteze locurile la taxă cu un număr egal sau foarte aproape de numărul de inşi de pe listele de aşteptare. Da, ai ghicit, i-au luat pe toţi sub aripă şi toţi au dat examen, deci nimeni n-a mai făcut scandal. Anul ăsta, pentru că au fost mulţi, nenea a profitat de faptul că procesul a trecut validarea din real-life şi a luat cu nesimţire taxe de la absolut toată lumea, fără a informa complet masa de studenţi asupra faptului că numai primii X vor da examen, în niciun caz toţi. Dacă informa corect pierdea nişte bani pentru că ăştia cu medii mici de facultate (printre care şi eu de exemplu) nu se mai orientau la master la ASE pentru că şi-ar fi dat seama că e pierdere de timp şi bani.

Asta aşa foarte pe scurt. Mai multe detalii găseşti prin presa on-line.

Ipocrizie. Asta îmi inspiră toţi ăia de prin facultăţi şi ministere ale învăţământului care zic “vaai, ne pleacă studenţii în străinătate, vaaai, ne pleacă talentele”. Cum să nu-ţi plece dacă tu, Ioan Roşca, procedezi aşa? Cum să nu fie studenţii scârbiţi, cum să nu caute dreptate în Vest?

Starea de enervare îmi creşte odată cu creşterea numărului de astfel de întrebări. Cu greu mai poţi comenta astfel de evenimente pentru că scârba este maximă. O să ajungem cea mai urâtă ţară din lume (urâtă de la verbul a urî). Şi cel mai grav este că ura vine de la proprii ei cetăţeni.

P.S. Ăsta-i Ioan Roşca. Dacă-l vezi pe stradă ştii ce ai de făcut..

Publicat la data: