Show me your charts

2 minute de citit

Disclaimer: acest articol se adresează noob-ilor care nu prea au auzit de Google Analytics

Îmi plac graficele. La nebunie. Îmi place să văd evoluţia unui lucru, să văd cum evoluează, de ce evoluează cum evoluează, cum se poate interveni pentru a schimba cursul unui lucru. Îmi place să văd şi să găsesc interpretări pentru grafice, să le înţeleg şi să le anticipez. Pierd câteva minute bune pe zi uitându-mă la diverse grafice (slavă Domnului, internetul e plin de ele) şi imaginându-mi altele.

Una din plăcerile mele zilnice e să mă uit în datele din Google Analytics. Asta e o sculă gratuită de la Google care îţi dă un mic script pe care îl bagi în siteurile pe care vrei să le monitorizezi şi apoi… monitorizezi. Dar monitorizezi ca un boss pentru că ai o groază de lucruri pe care le poţi studia şi o groază de statistici şi grafice şi graficele şi graficioare 😀 Am activat Google Analytics acum un an jumate pentru blogul ăsta şi de atunci îmi mai arunc câte doi ochi prin el minunându-mă.

Exemplu 1: cel mai simplu exemplu – cum stă treaba cu vizitele din Ianuarie 2010 până azi, afişate lunar:

Singura problemă e că de câteva ori (acolo unde se adânceşte prea evident graficul), datorită schimbărilor din codul sursă, am uitat să pun scriptul şi scula n-a avut ce să monitorizeze (n-ai script, nu exişti).

Exemplu 2: cum stă treaba cu vizitatorii unici săptămâna trecută, pe fiecare zi:


Exemplu 3: cum stă treaba cu vizitele luna asta (albastru) comparativ cu aceeaşi perioadă a lunii trecute (portocaliu), pe zi:

Exemplu 4: cum stă treaba cu sursele traficului luna asta:

Exemplu 5: cum stă treaba cu browserele din care este vizualizat blogul meu pe luna asta:

Exemplu 6 şi ultimul: cum stă treaba cu zonele globului din care vin oamenii pe blogul meu luna asta:

Mai sunt foarte multe facilităţi/opţiuni/funcţionalităţi pe care Google Analytics le are, sunt cu siguranţă lucruri pe care încă nu le-am descoperit. Dar este timp.

Nu mă înţelege greşit, nu am scris postul ăsta ca să mă laud cu vizitele de pe blog; după cum vezi nici nu prea am cu ce 🙂 Ideea e că îmi place să filtrez toate informaţiile astea ca să-mi scald ochii în nişte charturi bine făcute, care exprimă realitatea şi care ar putea fi interpretate pentru îmbunătăţiri la site-ul monitorizat – în cazul de faţă blogul meu. Când o să am timp poate o să fac un experiment de genul: îmi propun ca în luna Y să îmbunătăţesc vizibilitatea site-ului în motoarele de căutare pentru a creşte traficul generat de căutări faţă de luna X cu 25%, să zicem (un exemplu clasic şi poate cam stupid).

Rămâi pe-aici. Dacă vrei te poţi abona la fluxul RSS sau prin e-mail la postările de pe acest blog (pfua’, ce reclamă agresivă mi-am făcut – e vina graficelor).

Publicat la data: