Rovinieta noastră cea de toate zilele

2 minute de citit

Rovinieta este acea taxă obligatorie pe care trebuie s-o plătești dacă circuli cu mașina pe șoselele românești. În principiu dacă circuli doar într-un anume oraș și nu ieși din el n-ai avea nevoie de rovinietă, dar viața cred că ne-a învățat pe toți că din când în când apar urgențe stringente. Ei, și când apar urgențele alea ai atâtea pe cap încât uiți că trebuie să plătești așa ceva dacă ieși pe drumurile naționale. De aici beleaua, amenda pentru asta e imensă și de cele mai multe ori e înmulțită cu un multiplu de 2 (dacă ieși din oraș trebuie să și intri, așa că ești ars de minim 2 ori).

Din când în când văd cum oamenii întrebă pe diverse grupuri dacă sunt camere de verificare a rovinietei pe un drum anume sau la ieșirea dintr-un oraș. Într-o zi un tip de la Uber cu care am mers până la Vatra Neamului, dincolo de Otopeni, mă întreabă și el cu 5 minute înainte să ajungem dacă nu cumva sunt camere pe traseu, că nu are rovinietă. De taximetriști nu mai zic, în trecut mi s-a întâmplat să nu mă ia taxi-ul pentru că nu o plătise.

Măi oameni buni, măi șoferilor! Rovinieta pentru un autoturism personal pe un an e vreo 130 de lei, adică vreo 10 lei și-un pic pe lună. Dacă nu-ți permiți 10 lei pe lună ca să circuli fără griji pe șoselele patriei înseamnă că ar cam trebui să-ți vinzi mașina, nu-ți permiți s-o ai. În plus, rovinieta se poate cumpăra instant online. Mai mult, primești email cu câteva zile înainte să-ți expire ca să nu ai surprize că ai uitat. Dintotdeauna mi-am cumpărat rovinieta pe internet, n-am avut niciodată surprize și am circulat liniștit oriunde am avut nevoie. Mai simplu de așa eu nu văd cum ar putea funcționa treaba cu taxa asta de drum.

Fii un român adevărat, plătește-ți taxele. Fii un om calculat și eficient, cumpără-ți rovinieta online. Ai grijă de timpul tău și du o viață liniștită. A, da, și încă ceva: mergi la vot 🙂

P.S. Există niște zvonuri cum că dacă primești amenda prin poștă ea nu e legală pentru că nu are semnătura agentului constatator și atunci poți merge în instanță să o anulezi. Chiar de ar fi adevărat, merită să-ți complici viața și să-ți pierzi timpul cu așa mizilic? Pentru 10 lei pe lună? Timpul meu valorează mult mai mult, așa că prefer să-mi plătesc taxele și să conduc liniștit către locuri superbe din țara asta frumoasă.

Publicat la data: