Liber la deznădejde

1 minute de citit

Nu-ți învingi cu adevărat dușmanul dacă el e în lanțuri, îl învingi când el luptă exact în aceleași condiții ca și tine, când sunteți la egalitate. Adevărata victorie e doar aia pe care o meriți, pe care ai obținut-o prin tine însuți. Restul sunt doar jumătăți de măsură care mai devreme sau mai târziu se vor întoarce împotriva ta devorându-te, slăbindu-te, aducându-ți aminte că satisfacția pe care o cauți e încă departe, e ceva ce tu n-ai obținut-o cu adevărat niciodată.

Când te decizi să te deschizi și să fii liber un lucru interesant se întâmplă: toate depresiile naibii vor veni peste tine să te încerce, să te dezamăgească, să te lovească în toate modurile posibile. Nu vei avea acea bucurie și fericire despre care se tot vorbește în articole de doi lei de pe internet, ci ceea ce vei obține va fi o lungă serie de încercări. Insecuritate, nopți scurte, pași solitari, lipsă de chef și tristețe mare. A te decide să fii liber înseamnă a-ți dezlănțui gândurile negre, a le lăsa să umble ca să te poți lupta cu ele. Să treci prin asta, apoi prin cealaltă până când înțelegi destul ca să câștigi războiul care se dă în tine însuți. E ca și cum te-ai trezi într-o groapă, chiar pe fundul ei neînclinat. Vrei să ieși din ea pentru că gropile sunt neplăcute (n-ai ce peisaj să vezi de-acolo), iar asta presupune întotdeauna un urcuș anevoios care te duce pe malul celălalt. E greu, e nașpa și-o să plângi. Altă cale nu-i, crede-mă pe mine sau întoarce-te la articole care te mint, te liniștesc și-ți întind un șezlong pe care să te întinzi și să te uiți la stele de pe cer. Tot din groapă 🙂

Libertatea înseamnă vulnerabilitate. Vulnerabilitatea te deschide la extrem de multe lucruri bune, dar și la altele groaznice. E ceva rău în asta? Nu. Așa e viața, așa funcționează realitatea, le ai pe toate la grămadă. Deschide ușa, primește-le, ascultă-le, înțelege-le, lasă-le să-ți plângă pe umăr, să-ți fure din casă, să se șteargă de noroi pe preșul de la intrare, să-ți zgârie parchetul, să-ți spargă un geam când se-aruncă pe fereastră. Trăiește, repară. Repetă.

Publicat la data: