euvotez.com

3 minute de citit

În primul tur al alegerilor situația secțiilor de votare dedicate românilor din diaspora a fost dramatică. Mii de oameni au făcut cozi tipic românești pentru a-și putea exercita dreptul constituțional la vot, cei mai mulți dintre ei așteptând cu orele și totuși nereușind să voteze. Asta e fost o bătaie de joc macabră, cea mai vehiculată teorie fiind aceea că asta a fost o modalitate meschină a actualului guvern de a se asigura că voturile preponderent împotriva candidatului PSD nu vor ajunge în urne. Ceea ce are sens.

Un prieten din Londra a stat 7 ore în șiruri indiene și tot n-a reușit să voteze. Cozile erau infernale și nu a avut de unde să știe dacă în alte secții de votare din Londra sau chiar orașe apropiate lucrurile mergeau mai bine. Așa că și-a propus să rezolve problema asta, să pună la dispoziție o aplicație prin care oamenii să vadă în timp real informații despre prezența la vot în diferite secții de votare pentru a putea alege mai optim una mai puțin aglomerată. E practic un efort crowdsurcing, un răspuns al societății civile la incompetența și practicile total nedemocratice ale actualului guvern.

Duminică, pe 2 noiembrie, am fost unul dintre românii care au stat la coadă la secția de votare din incinta ICR Londra. După aproximativ o oră de stat la coadă și observând ritmul foarte lent în care ne mișcam, am început să mă întreb dacă la o altă secție sunt mai puțini alegători. Nu am putut răbda, așa că m-­‐am dus la o altă secție din Londra să văd care e situația. Rezultatul a fost o oră pierdută pe drum, pentru că și acolo era la fel de aglomerat. M­‐am întors la ICR și am așteptat până la 22:15, fără să pot vota.

În momentul acela, îmi doream să pot accesa informații despre situația celorlalte secții de votare din Londra și împrejurimi, dar nu am găsit. A doua zi am aflat că în Portsmouth (la 100 km de Londra) a fost un număr mult mai mic de alegători și s‐a putut vota rapid. Însă, nu am avut de unde ști. Așa că, împreună cu doi prieteni, Anca Vasilescu și graphic designer‐ul Andrei Dobrescu, ne‐am hotărât ne mobilizăm și să creăm în timp util aplicația euvotez.com

Am zis de mai multe ori pe aici că da, situația din România e tragică și că nu prea se întrevăd vremuri mai bune. Dar că noi, oamenii responsabili și cu putere de muncă, n-ar trebui să ne resemnăm, ci să luptăm cu propriile arme împotriva corupției, indiferenței, incompetenței și proastei organizări ale conducerii. Să facem ceea ce presupune pentru a avea de la țara asta ceea ce merităm și nu ceea ce ne impun alții, pentru a așterne copiilor noștri un altfel de viitor decât cel care există în viziunea politicienilor care NU ne reprezintă. Exact asta a făcut Andrei Petre, om pe care-l respect nespus, s-a decis să rezolve problema și să dea o soluție acestei probleme pe cât de urgentă pe atât de importantă. E foarte important să votăm Duminică, iar acum acest lucru e mai ușor pentru românii din străinătate. După cum și Vlad Petreanu zice:

Aplicația nu are nuanță politică și nu va putea fi corelată cu opțiunile politice ale alegătorilor. Fiind o platformă cu conținut generat direct de utilizatori, inițiatorii proiectului euvotez.com îndeamnă alegătorii din diaspora să contribuie în număr cât mai mare cu informații care pot ajuta la estimarea unui status cât mai corect al situației din secțiile de vot. Aplicația euvotez.com va putea fi accesată online doar în diaspora, iar utilizatorii se vor putea autentifica prin intermediul conturilor personale de Facebook sau Twitter. Datele celor care accesează aplicația nu
vor fi folosite în alte scopuri decât cele menționate și vor fi șterse imediat după încheierea alegerilor. Pentru a evita abuzurile, utilizatorii pot updata informații doar în apropiere de o secție de votare din diaspora.

E mai bine să ne numărăm noi decât să ne numere alții. Hai să-i ardem.

euvotez1

Publicat la data: