Creația și recondiționarea ei

2 minute de citit

În general tâmplarii se specializează pe două direcții: ăia care creează de la zero și ăia care repară creația altora, recondiționează. Taică-miu e din prima categorie, scoate mobilă și diverse pe bandă rulantă ignorând cu succes eventualele probleme care ar putea apărea peste ani. Avem o masă care scârțâie de câteva decenii, niște scaune care se mișcă, uși care nu se închid perfect sau o scândură căreia i s-a slăbit un cui. Așa rămân toate și sunt convins că și copiii mei le vor prinde la fel. Tata nu repară, nu recondiționează și nu păstrează legătura cu bucata lui de artă. Odată născută-n lume se va descurca singură și va supraviețui cum va putea. Creează conform propriei porniri și viziuni, nu-l interesează ce fac și cum fac alții. Sculptează și decorează cu motive florale perfecționate în toți anii ăștia și nu o singură dată mi-a fost dată mirarea să descopăr în casa cuiva mobilă făcută de el și s-o recunosc instant – nimeni nu face treaba așa cum o face el.

Acum câțiva ani am fost acasă la un nene într-un loc izolat pe malul lacului Snagov. În trecut făcuse parte din bucătăria personală a lui Ceaușescu. Omul își construise singur și independent o casă, își făcuse tot felul de șmecherii pe lângă casă ca de exemplu un sistem de încălzit apa pe timpul verii. Ne-a făcut un tur al casei și ne-a arătat toate începuturile lui de proiecte. Era opusul lui taică-miu, el doar recondiționa. Tot felul de scaune și piese vechi de mobilier, lucruri foarte complicate și care presupuneau muncă migăloasă și îndelungată. Din bucăți de lemn aruncate și ignorate scotea obiecte readuse la viață și vibrând cu stil. Am făcut un grătar, ne-am întins la vorbă, ne-am jucat cu un câine simpatic al cărui nume nu-l mai știu (Ursulică?) și-am plecat acasă. A fost o seară frumoasă de vară.

Mi-am adus aminte de toate astea când am dat de Scott Bradlee. Spre deosebire de cei care creează piesele pentru care Postmodern Jukebox face cover-uri, el repară muzică. Asta-i o părere total subiectivă, am dat de câteva reinterpretări care mi-au plăcut infinit mai mult decât originalele cu care nu rezonez în niciun fel. Urmărește canalul de Youtube dacă te atinge și pe tine cu ceva. All things jazz!

Publicat la data: